De ce va pica sistemul

Pai pentru ca e nesustanabil. Cam toate sistemele noastre sunt nesustenabile, dar deocamdata ma refer la cel economic. Se dau urmatoarele:

 1. Oamenii au nevoie de bani ca sa cumpere chestii, altfel sunt niste saraci si mor de foame sau le da statul bani ca sa nu faca scandal, redistribuind din averea alora care inca nu-s saraci.
 2. Ca sa faca rost de bani, oamenii in general muncesc. Daca nu au locuri de munca devin saraci, vezi 1.
 3. In vremurile bune, tehnologia avea tendinta de a creste economia prin cresterea nivelului de trai al oamenilor si de obicei insemna ca ceva nou ce n-a mai fost produs niciodata incepea sa fie produs mai mult sau mai putin masiv, de unde rezultau locuri de munca. In vremurile noastre, cam tot ce inseamna tehnologie noua de obicei are rolul de a automatiza un proces manual, deci niste guri mai putin de hranit, pentru companie, dar in acelasi timp numarul de guri care necesita hranite ramane constant, vezi 2.
 4. Populatia e in continua crestere, dar in absenta unor factori naturali care sa o limiteze, sistemul economic are interesul de a o creste, ca sa creasca consumul. Sistemul de pensii la fel, are nevoie de carne proaspata care sa le plateasca pensia batranilor.
 5. GOTO 1

Cam asta e. Locurile de munca se vor imparti in 2 clase: cea de jos, contand in munca repetitiva prost platita pe care o poate face orice maimuta dar nu poate fi inlocuita inca de o masina, si cea sus, constand in munca intelectuala de care nu e capabila orice maimuta si consta in crearea sistemelor automatizate precum si organizarea clasei de jos in producerea tuturor celor necesare omenirii.

Sunt doua probleme cu modul asta de organizare, si anume:

 1. Pentru o automatizare mai eficienta, productia probabil ca ar trebui sa fie cat mai centralizata, astfel ducand la folosirea ineficienta a resurselor energetice, pentru ca resursele, respectiv bunurile rezultate vor trebui transportate mai mult.
 2. Daca doar foarte putini oameni vor munci, cum o sa castige ei bani ca sa consume?
De-aici mie mi se pare ca sistemul actual tinde spre un fel de socialism, care probabil nici nu va mai avea nevoie de bani, din moment ce marea majoritate a populatiei nici nu ar avea cum sa faca rost de ei, traind din mila statului. Totusi, cred ca terminarea resurselor energetice ieftine, gen petrol o sa dea de munca la toata lumea, si-o sa se nasca o societate mult mai misto decat bullshitul asta. Voi detalia cu alta ocazie.
Advertisements
This entry was posted in economie. Bookmark the permalink.

6 Responses to De ce va pica sistemul

 1. gogu says:

  Singurul comentariu, in atatea zile? 😀 Bai, da ce pustiu p-aici! Vad ca si altii te considera la fel de dobitoc… tu nu ai probleme cu crestinismul, ci cu cretinismul. pai tu ai vazut ce audienta au alte bloguri, losere? hai pa! 😀

 2. Critic says:

  let me guess, e ip de tulcea.

 3. gheorghe says:

  N-am audienta ca-s toti hateri si nu comenteaza ca-s invidiosi pe succesul meu, mai gogule.

 4. anon says:

  haters++

 5. Dardece il uraste lumea pe gheo ?

 6. gheorghe says:

  Nu vor sa recunoasca ca am dreptate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s