Originea femeii

Candva, cand au aparut primele organisme unicelulare, tot evoluand ele, si-au dat seama ca reproducerea prin diviziune, desi eficienta, in sensul ca este ieftina si poate asigura o crestere foarte rapida a populatiei, nu le da o diversitate genetica prea mare, singura sursa de astfel de diversitate fiind mutatiile genetice, copiii fiind identici cu parintii si deci toti vulnerabili la diverse chestii, precum boli si schimbari ale mediului inconjurator.

Reproducerea sexuata, folosind 50% din ADN-ul fiecarui parinte, da nastere unor copii mult mai rezistenti, si in acelasi timp permite retinerea calitatilor cele mai bune in specia respectiva, precum si eliminarea mutatiilor nu tocmai utile. Spre exemplu, celula1 obtine o mutatie foarte misto care ii permite sa reziste vreunei boli. Ea se va reproduce cu celula2 si vor naste un copil care va poseda la randul lui gena repectiva. Gena asta se va raspandi la toti stramosii lor, si la un moment dat, va da boala in toata populatia aia de celule, si vor ramane in viata doar stramosii celulei care au gena. Cum celulele naspa au murit, celulele mai rezistente pot sa le ia locul, avand toata mancarea din zona respectiva la dispozitia lor.

Deci, asta explica oarecum sensul reproducerii sexuate, dar nu explica existenta genurilor, mascul si femela. Eu ma gandesc ca astea au aparut odata ce perioada de gestatie a devenit tot mai mare, femela dezvoltandu-si organe reproductive mai complexe, iar masculul mai multi muschi, ca sa o apere.

Desigur, desi reproducerea sexuata pare un mecanism eficient si te intrebi cum de s-ar fi descurcat altii fara, exista specii complexe, care au reusit sa supravietuiasca atata timp si prin alte moduri de reproducere, cum ar fi parthenogeneza. Ma gandesc ca speciile astea au folosit la un moment dat reproducere sexuata, dar din diverse motive s-au gandit ca ar fi mai bine sa renunte la ea. Imi vine in minte un fel de revolta a femelelor, gen dute-n pizda ma-tii, nu mai vreau sa ma futi, o sa ma reproduc prin parthenogeneza…

Advertisements
This entry was posted in metafizica. Bookmark the permalink.

4 Responses to Originea femeii

 1. Ionut says:

  staaaaai asa. celula are cunoastere de sine de stie ce e mai bine? sau cine a implantat idea ca e mai bun sexul decat divizarea? cum de a stiut ea?

  celula 1 + celula 2 au acelasi stramos, mai mult sunt copii identice, deci doua clone daca si-o trag nu poate decat unul identic. doua diferite nu se pot combina. pune o gaina sa si-o traga cu o girafa.

 2. gheorghe says:

  Celula nu stie nimic, doar face si ea ce stie sa faca, adica mananca si se reproduce. Schimbarile se fac prin mutatii genetice, cauzate printre altele de radiatii. Deci celulele alea se iradiaza si le apar tot felul de mutatii, si tot mutand asa, au ajuns sa se poata inmulti sexuat, si astfel apare o natie dinasta de celule care se poate inmulti sexuat. Apoi, de-aici, cum stie ea ca e bine? Pai, tot nu stie nimic, dar faptul ca reuseste sa supravietuiasca si sa se inmulteasca in continuare dovedeste practic ca e o metoda eficienta.

  Ele nu sunt identice, am zis in exemplul de mai sus, celula1 are o gena in plus, celula2 nu are acea gena, sau poate celula1 are o gena in plus si celula2 doua in minus, sau poate manadoua au niste gene noi. Copilul lor va avea caracteristici de la amandoi parintii, deci nu va fi identic.

  Nu este vorba de celule complet diferite. Un pechinez poate sa se imperecheze cu un pitbull. Atata timp cat nu au existat modificari fundamentale ale organelor sexuale ale celulelor incat sa le faca incompatibile, ele se vor putea imperechea, o amarata gena sau 2 diferenta nu e asa mare chestie. Desigur, pot fi mai multe, depinde.

 3. Pingback: Gandirea centralizata | Animal Antisocial

 4. Pingback: Gandirea centralizata | Animal Antisocial

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s